FUTOPIA

Temporary Utopia is back. Na het succes van TEMPOPIA in 2015 gaan we back to the island met een gloednieuwe tijdelijke Oerol-utopie: FUTOPIA. De utopische pijlen zijn dit jaar gericht op de toekomst. Bind je vijf- twintig- of honderjarenplan onder de snelbinders van je elektrische fiets en stop die blauwdruk voor een magneettrein tussen Terschelling en Shanghai in je achterzak. In FUTOPIA worden toekomstplannen niet getoetst op haalbaarheid, maar op wenselijkheid. The future is bright, the future is uncertain.

FUTOPIA bestaat uit niet minder dan 5 onderdelen, onderbroken door een goede nachtrust of een potje doorzakken in het wrakkenmuseum. A day in the life of FUTOPIA:

22.45: Crashtest Ibsen: Ik Zie Spoken
Bereid je voor op een onheilspellend avondje bibberen in een fictieve Terschellingse toneelfjord. FUTOPIA begint bij het krieken van de nacht met de wereldpremière van de nieuwste uit de roemruchte Crashtest Ibsen-reeks. Ibsen’s klassieker ‘Spoken’ vloog speedcøre tegen de muur en uit de brokstukken timmerde Joachim Robbrecht een nieuw verhaal. Crashtest Ibsen: Ik Zie Spoken gaat over onze drang het risico te controleren en is een pleidooi voor roekelozer leven. ‘Leven is vuur. Ik moet er mijn vingers aan branden.’

10.30: Kill Your Character
Als de zon weer op is stoomt FUTOPIA door met direct nóg een voorstelling: Kill Your Character. Waarin toneelpersonages een repetitieruimte binnenvallen waar acteurs ‘hun’ stuk aan het repeteren zijn. Acteurs en personages gaan de strijd met elkaar aan over wat ze representeren. Wie van hen verbeeldt de bedoeling van de schrijver? Welk mensbeeld willen ze vertegenwoordigen? Can the real character please stand-up?

12.00: Lunch with the Futopians
Wat de toekomst ook brengt, eten moeten we allemaal. En zolang de pil met al onze benodigde voedingsstoffen-in-één nog niet mainstream is koesteren we onze hedentendaagse jam, bammekes en granola-bars. De Futopianen bereiden een lunch die ze samen met je achter de kiezen werken.

13.00: Radio Futopia
Als de maag gevuld is, wordt Terschellings eerste futuristische radiozender de ether ingeslingerd: Radio Futopia. Wonen in 2081, de natuur in 2112 of zingeving anno 2500, we spreken erover met een dagelijkse gast-toekomstvisionair. Live, dus gegarandeerd zonder ruis. En als podcast terug te luisteren op http://www.futopia.nl.

Bonus: Postcards from the Future (elke middag gratis te bezoeken, verspreid over het eiland)
Als klap op de futopische vuurpijl: toekomstschetsen, in de meest letterlijke zin van het woord. Hoe ziet het Groene strand er over 200 jaar uit? Doet de Brandaris over 1000 jaar nog dienst als vuurtoren? Hoeveel wolkenkrabbers telt future Formerum? Op verschillende locaties (zie dagkrant) werpen we een pop-up Montmartre op, waar onze eigen Jean, Marie of Pablo je toekomstvisie op Terschelling op canvas vereeuwigt.

Credits:
Moeremans&Sons: Sofie Joan Wouters, Matthijs IJgosse, Nazanin Taheri Motlagh, Louis van der Waal, Joep van der Geest, Eva Meijering, Sarah Moeremans, Rosa van Leeuwen, Willemijn Haasken, Julian Maiwald, Eva van Gessel en Eefje de Visser
Stand-in: Floor Rolf
Stage a.k.a. Manus van Alles: Milan van der Zwaan
Techniek: Boes Diertens, Michael Yallop, Jannes Noorman, Valentijn Berkhout, Floris Vermist (stage)

FUTOPIA komt tot stand in samenwerking met het Noord Nederlands Toneel (NNT) en wordt ondersteund door: