Crashtest Ibsen: Ik Zie Spoken

We leven voorzichtig als porseleinen vaasjes, vertonen risicomijdend gedrag, drinken geen druppeltje alcohol meer als we achter het stuur zitten en gaan in eerste versnelling door de bocht. Op onze smartphones downloaden we vlijtig health-apps die onze hartslag en bloeddruk in de gaten houden. We verzekeren ons voor elke stap die we zetten, hopend dan wel biddend dat de verzekeraars zelf onze centjes niet roekeloos vergokken op de beurs. Bij al dat verzekeren vergeten we de enige echte zekerheid: dat we leven op garantie van de dood. Dat kan niet anders, nee, dat moet ergens een keer mis gaan, misser dan mis. Ik zie spoken gaat over onze hedendaagse neurotische drang alles te willen controleren en bedwingen en is een pleidooi voor risico.

In de Crashtest Ibsen-reeks rijden Moeremans&Sons – als collectief aan huis bij het NNT – en schrijver Joachim Robbrecht de stukken van de Noorse moraalridder der moraalridders Henrik Ibsen met plankgas tegen de muur om zijn beste ideeën tussen de brokstukken vandaan te halen. De politieke aanklachten van zijn tijd, de late 19de eeuw, hebben deels hun antwoord gekregen in de tijd die ons van hem scheidt. Daarom zijn er nieuwe vragen, vormen en antwoorden nodig.

Regie: Sarah Moeremans
Tekst: Joachim Robbrecht
Decor & licht: Julian Maiwald
Kostuumsontwerp: Daphne De Winkel
Spel: Eva van Gessel, Louis van de Waal, Rosa van Leeuwen, Joep van der Geest, Matthijs IJgosse en een wisselend Moeremans&Sons-lid
met dank aan: Merijn Versnel, Merel Kaspers en Lisa Kaimer

Crashtest Ibsen: ik zie spoken komt tot stand in samenwerking met het Noord Nederlands Toneel (NNT). Samen trekken we naar het Oerol Festival, voor de première van 9 t/m 19 juni. Daarna wordt de voorstelling omgebouwd tot een plug&play-zaalvariant, die op ons pop-up repertoire geplaatst wordt. Een initiatief dat we sinds dit jaar met steun van het Fons Podiumkunsten ontwikkelen.