CRASHTEST IBSEN: NORA

Een vrouw op het toneel is ook meteen een probleem op het toneel.

Nora (Een Poppenhuis) van Henrik Ibsen is inmiddels 137 jaar oud, maar wordt steeds weer uit de kast gehaald, omdat het stuk the battle of the sexes op treffende wijze in een verhaal weet te vatten. Na bijna anderhalve eeuw gooit regisseur Sarah Moeremans met Crashtest Ibsen: Nora het roer radicaal om. Nora voelt zich niet meer comfortabel in de rol die ze in haar gezin, op het toneel en in de wereld (als legendarisch personage) heeft moeten spelen. We leven in een tijd waarin de verhoudingen tussen man en vrouw niet meer zo asymmetrisch zijn dus waarom zouden we ze zo representeren op het toneel?
In de nieuwe bewerking van Joachim Robbrecht, laat Nora niet meer tot het einde van het stuk over zich heen wandelen om dan pas haar koffers te pakken. Crashtest Ibsen: Nora is daarmee een satire op onze huidige houding tegenover vrouwenemancipatie, moraal, geld en de functie van toneel.
Crashtest Ibsen: Nora is deel van de Crashtest Ibsen reeks waarin Ibsen’s klassiekers op hun actualiteit worden getest. De politieke aanklachten van zijn tijd, de late 19de eeuw, hebben deels hun antwoord gekregen in de tijd die ons van hem scheidt. Daarom zijn er nieuwe vragen, vormen en antwoorden nodig.

Regie: Sarah Moeremans
Tekst: Joachim Robbrecht
Decor & licht: Julian Maiwald
Kostuumsontwerp: Daphne De Winkel
Spel: Een wisselend Moeremans&Sons-lid, Joep van der Geest, Louis van de Waal, Rosa van Leeuwen, Eva van Gessel, Matthijs Ijgosse

Crashtest Ibsen: Nora is onderdeel van de Crashtest Ibsen-reeks die in samenwerking met het Noord Nederlands Toneel tot stand komt.

speeldata || foto’s OEROL || foto’s zaalvoorstelling || recensies